Films en seriesFilms en series

Top 30 oude series

Hier vind je 30 populaire oude series om in 2024 te kijken, met nostalgie naar vroeger.

Dit ‘beste van toen’ overzicht begint met de jaren 70, 80, 90 en eindigt met het tijdperk nul (2000).

Kom nu hieronder meer te weten over deze klassiekers.

Jaren 70 series

Monty Python’s Flying Circus


Toentertijd vernieuwde komedie met bekende acteurs als Graham Chapman en John Cleese. Geen voorzichtige grappen maar stevige humor gebaseerd op vooroordelen en met of zonder clou. Deze klassieke sketches blijven leuk.

‘T Schaep Met De 5 Pooten


Kootje de Beer (Piet Römer) praat in dit Amsterdamse buurtcafé graag over de veranderende tijdsgeest. Maar ook Lukas Blijdschap en Dora Lefèvre hebben hun inbreng, net als Harry Bannink die de muziek verzorgde.

Tatort


Draait een krimi niet simpelweg om het oplossen van politiezaken? Sinds 1970 probeert Max Ballauf dat te doen en niet zonder succes. Inmiddels hoort Tatort bij de langstlopende Duitse politieseries.

De Kleine Waarheid


Marleen Spaargaren (Willeke Alberti) groeit in Amsterdam op binnen een burgerlijk gezin. Hongerig naar vrijheid vertrekt ze en trouwt ze met Jan Engelmoer (John Leddy). Maar paniek ontstaat als blijkt dat ze samen geen kinderen kunnen krijgen.

Bartje


Bartje (Jan Krol) woont op het platteland van Drenthe en is bekend geworden door de veelzeggende uitspraak ‘Ik bid nie veur brune bon’n’. Als het aan mijn vader had gelegen was ik naar deze oude serie vernoemd.

Een Mens Van Goede Wil


Thijs Glorieus (Hugo Metsers) voert als boerenknecht een dramatische strijd voor rechtvaardigheid en het vermogen Lettekete te beschermen. Zij is zwakbegaafd en kan zijn hulp en steun daarom meer dan goed gebruiken.

De Stille Kracht


Het koloniale verleden van Nederland komt aan subtiel aan bod in wat we nu Indonesië noemen. Daar heerst in de verfilming van Louis Couperus zijn boek een stille kracht die inwerkt op de Hollandse bewoners van het eiland.

Fawlty Towers


Op een plekje langs de Engelse zuidkust ligt hotel Fawlty Towers, wat bijzonder gerund wordt. Eigenaar Basil en zijn vrouw Sybil hebben veel defecten op te lossen, wat niet makkelijk is want ze worden omringd door onhandige types.

Van Oude Mensen (De Dingen Die Voorbij Gaan)


Een misdaad die twee inmiddels bejaarde mensen lang geleden hebben begaan blijft ze bezighouden. Ze willen voorkomen dat de volgende generatie hinder ondervindt van hun geheim, maar dat is nog niet zo makkelijk.

Sil De Strandjutter


Het Zweedse meisje Lobke (Monique van de Ven) wordt op het stormachtige Terschelling gered door Sil (Jan Decleir). Na een lange discussie mag zij in het gezin komen wonen en ontstaat er allerlei spanning.

Der Alte


Sinds 1977 is er de oude politieserie Der Alte. Je volg er een ervaren Duitse vakman die met zijn assistent probeert allerlei misdaden op te lossen. Die samenwerking is hard nodig om alle voortvluchtigen tijdig in de boeien te slaan.

De Collega’s


Dat ambtenaren de reputatie hebben traag te werken wordt in deze Belgische klassier bevestigd. Philemon Persez (René Verreth) en zijn collega’s nemen volop tijd om te kletsen, te roddelen of om zelfs onder werktijd de krant te lezen.

Dagboek Van Een Herdershond


De goedaardige maar wereldvreemde Erik Odekerke komt in 1914 met zijn fiets aan in parochie Geleen. In dit kleine landbouwdorp weet hij even onhandig als komisch mensen tegen zich te krijgen, waaronder de onderwijzer en pastoor.

Shoestring


Eddie Shoestring (Trevor Eve) besluit na een werkdip een carrière als detective te proberen. Door een bijbaan bij een radioprogramma schakelen luisteraars zijn hulp in. Op amateuristische wijze probeert hij dan de zaken op te lossen.

Jaren 80 series

Not The Nine O’Clock


Deze typisch Britse sketches worden aangekleed met muziek en slim camerawerk. Met als uitblinkers Mel Smith en Rowan Atkinson, die verschillende rollen spelen en in gekke situaties bizarre dingen doen.

De Kolderbrigade


Moordzaken oplossen is voor twee onhandige detectives een hele klus. Bij Leo komt dat vooral omdat liever naar vrouwen kijkt dan een onderzoek doet. Gaston lukt het maar niet om zaken af te ronden of de verdiende eer te krijgen.

De Fabriek


Na de muzikale opening van Ruud Bos begint het conflict over de noodlijdende suikerfabriek van familie Rustenburg die overgenomen dreigt te worden door een groot bedrijf. Een complot wordt bedacht om de directeur weg te krijgen.

The A-Team


Nadat in 1972 vier commando’s in uit de gevangenis weten te ontsnappen worden ze een groep huurlingen. Het veelzijdige ‘A-Team’ bestaande uit Hannibal, Face, Murdock en B.A. komt in actie om lastige klussen op te lossen.

De Weg


Ondanks dat hun zoon nog jong is besluiten Frans en Janny te scheiden. De kleine jongen komt op een internaat terecht, mede omdat zijn vader zo erg bezig is met zakelijk succes boeken dat zijn gezin er onder te leiden heeft.

Willem Van Oranje


Willem van Oranje-Nassau maakt zich hard voor vrijheid van godsdienst, ondanks dat dit gevoelig ligt bij de machthebbers. Daar komt een opstand tegen de Spaanse bezitting, die dit alles echter niet zomaar laten gebeuren.

De Appelgaard


Charlotte woont vorstelijk in de Betuwe met haar man en drie kinderen, maar dat is geen garantie voor een gelukkig leven. Opkomende verlangens en jaloezie steken de kop op en niet iedereen weet daar goed mee om te gaan.

Meester, Hij Begint Weer!


In het klaslokaal spelen zich hilarische situaties af welke worden afgewisseld met grappige sketches. Dit komt allemaal door de goede maar naïeve leraar André (Frank Dingenen) die zich wel heel makkelijk voor de gek laat houden.

Het Wassende Water


De stille Gieljan Beijen (Thom Hoffman) keert zich tegen de protestantse meneer van opvoeden thuis. Toch trouwt hij tegen beter weten in met Aaigie. Wanneer zij in het kraambed komt te overleden verandert dit voor goed zijn kijk op het leven.

The Flying Doctors


In deze oude Australische serie uit de jaren 80 volg je de ‘vliegende artsen’ die vanuit het dorpje Coopers Crossing het land over vlogen om te helpen. Dokter Chris, Geoffrey en Tom maken van iedere spoedoproep een waar avontuur.

Jaren 90 series

De Brug

Rond 1940 ontstaat er in het dorpje Weerde een conflict onder de bevolking over de aanleg van een brug over de Maas. De betrokken aannemer Brenner wil aan de slag, maar met een mogelijke oorlog op komst raken de meningen verder verdeeld.

Mr. Bean


De simpelste dingen gaan op een of andere manier vaak mis bij Mr. Bean. Toch weet deze sympathieke man altijd wel weer een uitweg te vinden. Ondertussen is het genieten van alle misverstanden en ongelukken die hij onderweg begaat.

Goede Tijden, Slechte Tijden


Als kind was het kijken naar Arnie en Roos voor mij een smoesje om later naar bed te mogen. De familie Alberts stond toen begin jaren 90 centraal, dat veranderde later door de komst van Sanders.

De Zomer Van ’45


Nu de Tweede Wereldoorlog op zijn einde loopt ontmoeten Canadese soldaten aantrekkelijke Hollandse vrouwen. Is de korte tijd die ze samen nog hebben in Nederland genoeg als basis voor een gezamenlijke toekomst?

Wycliffe


In contrast tot de kust van Cornwall Britse staan de lelijke misdaden die Charles Wycliffe mag oplossen. Gelukkig wordt hij ondersteund door zijn collega’s DI Kersey en DI Lane die mee proberen de ingewikkelde dossiers rond te krijgen.

Alarm Für Cobra 11


In deze serie, ook wel bekend als Die Autobahnpolizei, zie je een typische Duitse krimi. Twee agenten controleren de snelwegen en stuiten daar dan op uiteenlopende criminele activiteiten. Het blijft dan niet bij een bonnetje geven.

Beck


In deze langlopende succesreeks volg je Commissaris Martin Beck die moorden onderzoekt in de lagere sociale regio’s van Stockholm. Leuk is de interactie met zijn excentrieke partner Gunvald Larsson.

Kees & Co


Vanaf het eerste seizoen tot nu volg je in deze komedie Kees Heistee (Simone Kleinsma) in de levensfase waar ze op dat moment in zit. Begin 2020 werd daar op Videoland een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd.

Heb je een goede oude serie gevonden? Laat anders een bericht achter als je favoriete serie van vroeger ontbrak. Meer inspiratie kan je vinden bij de beste series van nu of door in het menu serielanden te bekijken.

2 + 1 =