Top 55 oude series

Hier vind je de 55 beste oude series van vroeger om te kijken, volgens TVserieVergelijker.

Dit nostalgische overzicht begint met de jaren 70, 80, 90 en eindigt met het tijdperk nul (2000).

Kom hieronder meer te weten over de top series van vroeger.

Jaren 70 series

Monty Python’s Flying Circus


Toentertijd vernieuwde komedie met bekende acteurs als Graham Chapman en John Cleese. Geen voorzichtige grappen maar stevige humor gebaseerd op vooroordelen en met of zonder clou. Deze klassieke sketches blijven leuk.

‘T Schaep Met De 5 Pooten


Kootje de Beer (Piet Römer) praat in dit Amsterdamse buurtcafé graag over de veranderende tijdsgeest. Maar ook Lukas Blijdschap en Dora Lefèvre hebben hun inbreng, net als Harry Bannink die de muziek verzorgde.

Tatort


Draait een krimi niet simpelweg om het oplossen van politiezaken? Sinds 1970 probeert Max Ballauf dat te doen en niet zonder succes. Inmiddels hoort Tatort bij de langstlopende Duitse politieseries.

De Kleine Waarheid


Marleen Spaargaren (Willeke Alberti) groeit in Amsterdam op binnen een burgerlijk gezin. Hongerig naar vrijheid vertrekt ze en trouwt ze met Jan Engelmoer (John Leddy). Maar paniek ontstaat als blijkt dat ze samen geen kinderen kunnen krijgen.

Bartje


Bartje (Jan Krol) woont op het platteland van Drenthe en is bekend geworden door de veelzeggende uitspraak ‘Ik bid nie veur brune bon’n’. Als het aan mijn vader had gelegen was ik naar deze oude serie vernoemd.

Een Mens Van Goede Wil


Thijs Glorieus (Hugo Metsers) voert als boerenknecht een dramatische strijd voor rechtvaardigheid en het vermogen Lettekete te beschermen. Zij is zwakbegaafd en kan zijn hulp en steun daarom meer dan goed gebruiken.

De Stille Kracht


Het koloniale verleden van Nederland komt aan subtiel aan bod in wat we nu Indonesië noemen. Daar heerst in de verfilming van Louis Couperus zijn boek een stille kracht die inwerkt op de Hollandse bewoners van het eiland.

Fawlty Towers


Op een plekje langs de Engelse zuidkust ligt hotel Fawlty Towers, wat bijzonder gerund wordt. Eigenaar Basil en zijn vrouw Sybil hebben veel defecten op te lossen, wat niet makkelijk is want ze worden omringd door onhandige types.

Van Oude Mensen (De Dingen Die Voorbij Gaan)


Een misdaad die twee inmiddels bejaarde mensen lang geleden hebben begaan blijft ze bezighouden. Ze willen voorkomen dat de volgende generatie hinder ondervindt van hun geheim, maar dat is nog niet zo makkelijk.

Sil De Strandjutter


Het Zweedse meisje Lobke (Monique van de Ven) wordt op het stormachtige Terschelling gered door Sil (Jan Decleir). Na een lange discussie mag zij in het gezin komen wonen en ontstaat er allerlei spanning.

Der Alte


Sinds 1977 is er de oude politieserie Der Alte. Je volg er een ervaren Duitse vakman die met zijn assistent probeert allerlei misdaden op te lossen. Die samenwerking is hard nodig om alle voortvluchtigen tijdig in de boeien te slaan.

De Collega’s


Dat ambtenaren de reputatie hebben traag te werken wordt in deze Belgische klassier bevestigd. Philemon Persez (René Verreth) en zijn collega’s nemen volop tijd om te kletsen, te roddelen of om zelfs onder werktijd de krant te lezen.

Dagboek Van Een Herdershond


De goedaardige maar wereldvreemde Erik Odekerke komt in 1914 met zijn fiets aan in parochie Geleen. In dit kleine landbouwdorp weet hij even onhandig als komisch mensen tegen zich te krijgen, waaronder de onderwijzer en pastoor.

Shoestring


Eddie Shoestring (Trevor Eve) besluit na een werkdip een carrière als detective te proberen. Door een bijbaan bij een radioprogramma schakelen luisteraars zijn hulp in. Op amateuristische wijze probeert hij dan de zaken op te lossen.

Jaren 80 series

Not The Nine O’Clock


Deze typisch Britse sketches worden aangekleed met muziek en slim camerawerk. Met als uitblinkers Mel Smith en Rowan Atkinson, die verschillende rollen spelen en in gekke situaties bizarre dingen doen.

De Kolderbrigade


Moordzaken oplossen is voor twee onhandige detectives een hele klus. Bij Leo komt dat vooral omdat liever naar vrouwen kijkt dan een onderzoek doet. Gaston lukt het maar niet om zaken af te ronden of de verdiende eer te krijgen.

De Fabriek


Na de muzikale opening van Ruud Bos begint het conflict over de noodlijdende suikerfabriek van familie Rustenburg die overgenomen dreigt te worden door een groot bedrijf. Een complot wordt bedacht om de directeur weg te krijgen.

The A-Team


Nadat in 1972 vier commando’s in uit de gevangenis weten te ontsnappen worden ze een groep huurlingen. Het veelzijdige ‘A-Team’ bestaande uit Hannibal, Face, Murdock en B.A. komt in actie om lastige klussen op te lossen.

De Weg


Ondanks dat hun zoon nog jong is besluiten Frans en Janny te scheiden. De kleine jongen komt op een internaat terecht, mede omdat zijn vader zo erg bezig is met zakelijk succes boeken dat zijn gezin er onder te leiden heeft.

Willem Van Oranje


Willem van Oranje-Nassau maakt zich hard voor vrijheid van godsdienst, ondanks dat dit gevoelig ligt bij de machthebbers. Daar komt een opstand tegen de Spaanse bezitting, die dit alles echter niet zomaar laten gebeuren.

De Appelgaard


Charlotte woont vorstelijk in de Betuwe met haar man en drie kinderen, maar dat is geen garantie voor een gelukkig leven. Opkomende verlangens en jaloezie steken de kop op en niet iedereen weet daar goed mee om te gaan.

Meester, Hij Begint Weer!


In het klaslokaal spelen zich hilarische situaties af welke worden afgewisseld met grappige sketches. Dit komt allemaal door de goede maar naïeve leraar André (Frank Dingenen) die zich wel heel makkelijk voor de gek laat houden.

Het Wassende Water


De stille Gieljan Beijen (Thom Hoffman) keert zich tegen de protestantse meneer van opvoeden thuis. Toch trouwt hij tegen beter weten in met Aaigie. Wanneer zij in het kraambed komt te overleden verandert dit voor goed zijn kijk op het leven.

The Flying Doctors


In deze oude Australische serie uit de jaren 80 volg je de ‘vliegende artsen’ die vanuit het dorpje Coopers Crossing het land over vlogen om te helpen. Dokter Chris, Geoffrey en Tom maken van iedere spoedoproep een waar avontuur.

Jaren 90 series

De Brug

Rond 1940 ontstaat er in het dorpje Weerde een conflict onder de bevolking over de aanleg van een brug over de Maas. De betrokken aannemer Brenner wil aan de slag, maar met een mogelijke oorlog op komst raken de meningen verder verdeeld.

Mr. Bean


De simpelste dingen gaan op een of andere manier vaak mis bij Mr. Bean. Toch weet deze sympathieke man altijd wel weer een uitweg te vinden. Ondertussen is het genieten van alle misverstanden en ongelukken die hij onderweg begaat.

Goede Tijden, Slechte Tijden


Als kind was het kijken naar Arnie en Roos voor mij een smoesje om later naar bed te mogen. De familie Alberts stond toen begin jaren 90 centraal, dat veranderde later door de komst van Sanders.

De Zomer Van ’45


Nu de Tweede Wereldoorlog op zijn einde loopt ontmoeten Canadese soldaten aantrekkelijke Hollandse vrouwen. Is de korte tijd die ze samen nog hebben in Nederland genoeg als basis voor een gezamenlijke toekomst?

Wycliffe


In contrast tot de kust van Cornwall Britse staan de lelijke misdaden die Charles Wycliffe mag oplossen. Gelukkig wordt hij ondersteund door zijn collega’s DI Kersey en DI Lane die mee proberen de ingewikkelde dossiers rond te krijgen.

Alarm Für Cobra 11


In deze serie, ook wel bekend als Die Autobahnpolizei, zie je een typische Duitse krimi. Twee agenten controleren de snelwegen en stuiten daar dan op uiteenlopende criminele activiteiten. Het blijft dan niet bij een bonnetje geven.

Beck


In deze langlopende succesreeks volg je Commissaris Martin Beck die moorden onderzoekt in de lagere sociale regio’s van Stockholm. Leuk is de interactie met zijn excentrieke partner Gunvald Larsson.

Kees & Co


Vanaf het eerste seizoen tot nu volg je in deze komedie Kees Heistee (Simone Kleinsma) in de levensfase waar ze op dat moment in zit. Begin 2020 werd daar op Videoland een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd.

Jaren 2000 series

CSI: Crime Scene Investigation


In de levendige gokstad Las Vegas is er niet alleen vermaak maar ook criminaliteit. Detective Gil Grissom en zijn collega’s proberen daarom met wetenschappelijke trucjes sluwe misdadigers te arresteren.

Two And A Half Men


Charlie Harper leidt als schrijver een vrij bestaan zonder veel zorgen. Daar komt een eind aan als zijn broer en kleine neef in zijn strandhuis komen wonen. Ze blijken samen opvallend weinig én veel gemeen te hebben.

Zone Stad


Zone Stad is een Vlaamse politieserie welke helaas in 2013 gestopt is. Het speelt zich af in het centrum van Antwerpen, waar genoeg werk te doen is.

House M.D. (Dr. House)


Hugh Laurie speelt de alternatieve en lompe dokter Gregory House die zeldzame ziekten probeert te genezen. Zijn collega’s hebben daar een hele dagtaak aan, zowel in het behandelen van patiënten als het normaal met elkaar omgaan.

Kinderen Geen Bezwaar


Het alledaagse gezinsleven wordt vergroot in de Nederlandse komedie van vroeger Kinderen Geen Bezwaar. Volop herkenning?

Witse


Witse is een plezante Vlaamse politieserie. In 2012 was de laatste aflevering over de eigenzinnige maar vermakelijke politiecommissaris.

Aspe


Op basis van Pieter Aspe’s boeken is deze politieserie gemaakt. In de omgeving van Brugge probeert Pieter Van In gecompliceerde zaken op te lossen. Gelukkig krijgt hij bij de vele moordzaken hulp.

The Office


Amerikaanse kantoorhumor voert de boventoon terwijl je het leven volgt van een manager en zijn medewerkers. Als werknemer zou je altijd voor het bedrijf bezig moeten zijn, maar de grappige situaties laten wat anders zien.

Doctor Who


Doctor Who is in staat om van geslacht en gedaante te veranderen. Hij/zij gebruikt in deze Engelse topper de tijdmachine TARDIS om te reizen door tijd en ruimte, dat levert de nodige avonturen op.

The Spiral


De krachtige leider van een kunstenaarsgezelschap in Kopenhagen plant een kunstroof. Hij wil zes van de beroemdste schilderijen ter wereld gaan stelen. Maar lukt dat zonder dat anderen er weet van krijgen?

Criminal Minds


Kan je als Behavioral Analysis Unit (B.A.U.) ‘criminal minds’ doorgronden? Als onderdeel van de FBI proberen dit team de gevaarlijkste criminelen van het land een stap voor te zijn. Maar lukt het om misdaden te voorkomen?

Wallander


Detective Kurt moet in de Zweedse misdaadserie Wallander vechten tegen zijn eigen demonen. Dit terwijl hij werkt aan een serie bizarre misdrijven in Zuid-Zweden.

Gooische Vrouwen


Het droomplaatje lijkt bereikt voor Anouk, Claire, Cheryl en Willemijn, maar niets is wat het lijkt. Gelukkig kunnen ze samen lief en leed delen. Zij proberen voor de buitenwereld succes uit te stralen, maar de werkelijke keuzes leveren weinig op.

‘T Schaep Met De 5 Pooten (Remake)


In deze wat flauwe remake gaan Kootje en Door op vakantie. Maar hun hechte vrienden, waar ze normaal lief en leed mee delen, besluiten niet alleen thuis achter te blijven.

The Big Bang Theory


Twee natuurkunde freaks wonen in een rustig appartement in Pasadena, tot een nieuwe buurvrouw hun veilig wereldje op zijn kop zet. Door komische ontmoetingen leren ze elkaar en de buitenwereld steeds beter kennen.

Forbrydelsen (The Killing)


Politie-detective Sarah Lund onderzoekt in Forbrydelsen moeilijke zaken. Dat brengt helaas ook politieke én persoonlijke consequenties met zich mee.

Inspector George Gently


De succesvolle Engelse crime-serie Inspector George Gently speelt zich af in de jaren 60. De conservatieve inspecteur George Gently probeert via onderzoeken fraudeurs en gangsters in de rechtbank te krijgen. Dat vereist een slimme aanpak.

Sea Patrol


Bij de marine is er altijd wat te beleven, van het bestrijden van zeecriminelen tot het oplossen van lokale problemen. Ook relationeel staat de tijd niet stil op het schip, waar vriendschappen en zelfs mooie liefdes lijken te ontstaan.

Maria Wern


De Zweedse politieagente Maria Wern krijgt op het eiland Gotland te met maken met criminele activiteiten. Maar door haar slimheid en ervaring weet ze daar wel raad mee.

The Good Wife


Na jaren voor haar gezin te hebben gezorgd gaat Alicia Florrick noodgedwongen naar de rechtszaal om haar man bij te staan. Hij wordt namelijk verdacht van corruptie en in de media afgemaakt om een mogelijk seksschandaal. Weten ze samen door te komen uit deze moeilijke tijd?

Wallander


Deze Britse versie is gebasseerd op de boeken van Henning Mankell en volgt Kurt Wallander. Hij heeft zijn handen vol aan het geweld in de Zweedse plaats Ystad. Zo rustig als het daar lijkt blijkt het echte leven helaas niet te zijn.

Weissensee


De familiedrama Weissensee speelt zich af tijdens de koude oorlog, in Stasi-kringen in DDR-Berlijn. Het belicht het intense leven in een gecontroleerde totalitaire staat waarin de grenzen van vrijheid steeds verder opgerekt proberen te worden.

Feuten


De ontgroening van studenten loopt in het romantische drama Feuten soms aardig uit de hand. Maar dat is in deze Nederlandse serie van vroeger soms nodig om geaccepteerd te worden.

Heb je een goede oude serie gevonden? Laat anders een bericht achter als je favoriete serie van vroeger ontbrak. Meer inspiratie kan je vinden bij de beste series van nu of door in het menu serielanden te bekijken.

9 + 4 =