Top 50 Scandinavische series

Hier vind je de 50 beste Scandinavische series om in 2020 te kijken, volgens TVserieVergelijker.​

Het eerste genre in deze lijst is detective, daarna volgt misdaad, drama en komedie.

Kom nu hieronder meer te weten over dé topseries uit Zweden, Denemarken, Noorwegen, IJsland en Finland.

Scandinavische detective series

The Sandhamn Murders


Viveca Sten’s populaire romans komen in de Zweedse detective serie Morden i Sandhamn (The Sandhamn Murders) opnieuw tot leven. De verschrikkelijke gebeurtenissen spelen zich af in de prachtige omgeving rond Stockholm.

Modus


Tijdens een witte kerst komen in de Zweedse serie Modus psycholoog Inger Johanne Vik en haar autistische dochter in een onderzoek terecht. In deze detective raken ze zo betrokken bij een aantal bijzondere sterfgevallen.

Ófærð (Trapped)


De Ijslandse klassieker Ófærð (Trapped) was een tijdje populair op Netflix. De politie probeert een lastige zaak op te lossen. Maar een heftige storm verstoort in deze detective ernstig het onderzoek.

Jordskott


Scandinavische series staan bekend om detectives zoals de Zweedse serie Jordskott. Zeven jaar na het verdwijnen van haar dochter keert Eva Thörnblad terug naar haar woonplaats. Daar probeert ze een link te leggen met een huidige zaak.

Rebecka Martinsson


Nadat een jeugdvriend van Rebecka Martinsson plotseling sterft, gaat ze terug naar haar Zweedse thuisbasis Kiruna. Ze merkt in deze spannende detective al snel dat daar niet alles even onschuldig is als dat het lijkt.

Saknad


Maja Silver vertrekt in de Zweedse detective serie Saknad naar haar geboortestad in een Bijbelgordel, om daar haar dochter te zien. Haar terugkeer verloopt voorspoedig tot ze een schokkende ontdekking doet.

Maria Wern


Een slimme politieagente krijgt in de Zweedse detective Maria Wern op het eiland Gotland te met maken met vervelende criminele activiteiten. Gelukkig weet ze daar wel raad mee.

Den Fördömde


Bergman is in de Zweedse detective serie Den Fördömdeeen een karaktervol, niet op zijn mondje gevallen en verdrietig persoon. Dat is hij sinds zijn vrouw en dochter in 2004 tijdens in Thailand overleden.

Irene Huss


Irene Huss werkt voor de Politie en woont in Göteborg. In de Zweedse detective serie Irene Huss zie je hoe ze met veel moeite probeert een evenwicht te vinden tussen haar werk en een normaal gezinsleven.

Scandinavische misdaadseries

Conspiracy Of Silence


Wist je dat in de Zweedse misdaad Conspiracy Of Silence Halina Reijn een rol speelt? Wapenhandel-specialist Robert Kastell keert na 30 jaar gefrustreerd terug in Zweden. Hij wil bewijzen dat dit land geen schone handen heeft, maar niet iedereen zit daar op te wachten.

The Lawyer (Advokaten)


In de Scandinavische 2018 thriller The Lawyer (Advokaten), ontdekt advocaat Frank de waarheid achter de dood van zijn ouders. Infiltreren in de Deense onderwereld blijkt al snel een begrijpelijke, maar gevaarlijke stap.

The Bridge (Bron / Broen)


In de Scandinavische serie The Bridge wordt een lichaam gevonden op de brug tussen Denemarken en Zweden. De Deense inspecteur Martin Rohde en de Zweedse Saga Norén moeten in deze misdaad leren samenwerken om de moordenaar te vinden.

The Team


Een Europees onderzoeksteam onderzoekt in de Deense misdaadserie The Team georganiseerde misdaad over de grenzen in Europa. Het gaat dan vooral over belastingfraude en prostitutie.

Midnight Sun


Kahina Zadi gaat na een brute moord op een Franse burger voor onderzoek naar de Zweedse stad Kiruna. Daar trekt ze in de detective Midnight Sun (Midnattssol) op met Rutger Burlin, maar al snel blijkt deze zaak ingewikkelder dan gedacht.

Springfloden


Student Olivia van de Politieacademie krijgt in de Zweedse detective serie Springfloden (Springvloed) de opdracht te onderzoeken waarom 25 jaar geleden een zwangere vrouw is vermoord.

Beck


Commissaris Martin Beck gaat in deze Scandinavische misdaadseries moorden onderzoeken in de lagere sociale regio’s van Stockholm. Leuk is de interactie met zijn excentrieke partner Gunvald Larsson.

The Spiral


De krachtige leider van een kunstenaarsgezelschap in Kopenhagen plant een kunstroof. In de Deense misdaadserie The Spiral wil hij zes van de beroemdste schilderijen ter wereld gaan stelen. Maar lukt dat ook?

Hassel


De vaderfiguur van detective Roland Hassel’s, Yngve Ruda, wordt in de Zweedse thriller uit 2017 Hassel op brute wijze op straat vermoord. Wraakzuchtig start Hassel zijn eigen onderzoek.

Stella Blómkvist


Advocate Stella Blómkvist wordt in deze donkere Ijslandse misdaad thriller ingehuurd om verdachte te verdedigen. In deze Lumière serie maak je al snel kennis met een sexy en geslepen vrouw, die een wild leven en donker verleden heeft.

Frikjent


Na succes in Azië is in de Noorse serie Acquitted (Frikjent) zakenman Aksel Borgen terug in Noorwegen. Hij doet dat in deze misdaadserie om een ​​belangrijk plaatselijk bedrijf te redden. En dat ondanks dat hij 20 jaar geleden gevangen zat wegens het vermoorden van een oude schoolliefde.

Norskov


Tom Noack keert in deze Deense misdaadserie terug naar Norskov om daar in stad een drugsmisdaad op te ruimen, maar hij raakt er al snel persoonlijk bij betrokken.

Mammon


Een journalist betaalt in de Noorse serie Mammon een hoge prijs voor het onthullen van een fraude bij een multinational. Zijn relaties en carrière komen in deze misdaadserie onder druk te staan.

Follow The Money


Een Deense vrouw werkt in de 2016 crime-serie Follow The Money (Bedrag), bij het bedrijf Evergreen op de juridische afdeling. Gaandeweg ontdekt ze een geheim die haar carrière en leven kan veranderen.

The Hundred Code


Tommy Conley krijgt in de Zweedse detective The Hundred Code (100 Code) vanuit New York toestemming om het politiekorps van Stockholm te helpen. Wat is het motief achter de dood aangetroffen jonge, blonde vrouwen?

Dicte


De toegewijde verslaggever Dicte weigert in deze detective op te geven voordat ze een kloppend verhaal heeft. Haar koppigheid geeft in deze Deense tv serie problemen met politieagent John Wagner. Een botsing kan niet uitblijven.

Wallander


Detective Kurt moet in de Zweedse misdaadserie Wallander vechten tegen zijn eigen demonen. Dit terwijl hij werkt aan een serie bizarre misdrijven in Zuid-Zweden.

Lilyhammer


Een gangster uit New York gaat in de Noorse serie Lilyhammer in Noorwegen onderduiken op het platteland. In deze misdaadserie doet hij dat omdat hij getuigd heeft tegen zijn vroegere partners.

Fjällbacka Murders


Anna bezoekt in de Zweedse misdaadserie Fjällbackamorden (Fjällbacka Murders) een kasteel in Fjällbacka. Dat bezoekje heeft onverwachts veel vervelende gevolgen.

The Cliff


Een misdaadonderzoeker gaat in de Ijslandse serie The Cliff een politievrouw helpen. Samen proberen ze in deze misdaadserie een mysterieus incident in de gemeenschap op te lossen.

Forbrydelsen (The Killing)


Politie-detective Sarah Lund onderzoekt in de Deense serie Forbrydelsen (The Killing) moeilijke zaken. Dat heeft in deze misdaadserie politieke én persoonlijke gevolgen.

Tellus


Een milieugroep genaamd Tellus gebruikt onder leiding van Eevi Forsman steeds meer radicale methoden om “de aarde te redden”. Ze worden in deze Finse misdaadserie in de gaten gehouden door Taneli Lokka, een ervaren politie-detective met een eigen kijk op de zaak.

Den Som Dræber (Those Who Kill)


De Deense detective serie Those Who Kill (Den Som Dræber) gaat over de jacht op een bekende en gewelddadige crimineel. Hoewel zijn eerste misdaad in Denemarken nog moet plaatsvinden, is iedereen op zijn hoede.

Millennium


Van alle Lumiere crime series is Millennium misschien wel de beste. Je volgt er de avonturen van journalist Mikael Blomkvist. Hij komt in aanvaring met de gehaaide hacker Lisbeth Salander.

Livvagterne (The Protectors)


Het Deense PET is verantwoordelijk voor persoonlijke bescherming. Ze werken in de Deense misdaadserie The Protectors (Livvagterne) vooral voor politici en de koninklijke familie. Tegelijkertijd hebben ze te maken met persoonlijke, soms etnische gerelateerde zorgen en relatieproblemen thuis.

Alex


Harde agent Alex Leko pakt in deze Zweedse thriller gangsters succesvol op een smerige manier aan. De keerzijde van dit ‘succes’ is dat zijn gezin steeds meer gevaar begint te lopen.

Kodenavn Hunter (Deep Cover)


Terroristen proberen in de Scandinavische misdaadserie Deep Cover (Kodenavn Hunter) de vrede in Noorwegen te verstoren. Vergeleken met andere Noorse series heeft deze thriller meer intense actie en meerdere plotwendingen.

Scandinavische dramaseries

Herrens Veje (Ride Upon The Storm)


Het verhaal in de Deense dramaserie Ride Upon The Storm gaat over het gezin van een priester. Liefhebben en straffen zijn terugkerende thema’s.

Moscow Noir (Dirigenten)


Investeerder Tom Blixen komt onverwachts in aanraking met de Russische elite en hun privélegers. Handel bedrijven in Rusland blijkt in de 2019 thriller Moscow Noir (Dirigenten) complexer dan gedacht en zelfs gevaarlijk.

Valkyrien


De Noorse thriller Valkyrien gaat over een arts met een illegale ondergrondse kliniek. Hij behandelt daar criminelen en andere mensen die niet naar een regulier ziekenhuis willen. Deze service verloopt echter niet zonder gevaar.

Aber Bergen


Privé gescheiden maar zakelijk nog steeds verbonden. Aber Bergen en haar ex Erik proberen in dit Noorse drama hun reputatie als topjuristen hoog te houden. Maar persoonlijke spanningen en professionele afwegingen maken het leven niet makkelijker.

Monster


Een jonge vrouw wordt in de Noorse thriller Monster vermist en haar vriend wordt dood aangetroffen. Inspecteur Hedda Hersoug en Joel Dreyer zijn vastbesloten deze zaak op te lossen.

Fangar


Linda wordt in de Ijslandse dramaserie Fangar (Prisoners) naar een vrouwengevangenis gestuurd. Maar niemand weet dat ze een geheim bewaard wat weleens haar redding kan worden.

The Heavy Water War


Vanuit vier kanten wordt in de Noorse historische serie The Heavy Water War (Kampen Om Tungtvannet) het verhaal verteld over Hitler’s gevaarlijke atoomplan. Centraal staat de plaats Rjukan, Noorwegen. Belicht wordt onder andere de Duitse kant, die van de geallieerde en de saboteurs.

Nobel


Een terugkerende soldaat en familieman wordt in de Noorse serie Nobel een schakel in een politiek internationaal spel. Naarmate de inzet groter wordt, vraagt hij zich in deze thriller steeds meer af of hij nog wel goed bezig is.

Occupied


In de nabije toekomst wordt in de Noorse thriller Occupied (Okkupert) Noorwegen bezet door Rusland. Dat gebeurt omdat de milieuvriendelijke Noorse regering alle belangrijke olie- en gasproductie gaat stopt. Helaas niet meer te volgen op Netflix.

Tjockare Än Vatten


Een moeder stuurt in de Zweedse serie Tjockare Än Vatten (Thicker Than Water) ansichtkaarten naar haar vervreemde zoon en dochter. Ze nodigt in deze dramaserie haar kinderen uit naar het huis waar ze zijn opgegroeid.

Blå Ögon (Blue Eyes)


Scandinavische thrillers als Blå Ögon (Blue Eyes) zijn met een aantal woorden te omschrijven. Het draait in deze Zweedse mysterie om politiek, extremisme en geweld. Helaas niet meer te zien op Netflix.

Splitting Up Together


Twee jonge meiden krijgen in de Deense drama Bedre Skilt End Aldrig (Splitting Up Together) te maken met een scheiding. Het bijzondere is dat de vader en moeder om beurten in het huis wonen, in de overige tijd moet de ouder in de kelder verblijven.

Real Humans


In een nieuwe realiteit is de kunstmatige mens een vast verschijnsel geworden. In de Zweedse sf-serie Äkta Människor (Real Humans) hebben robots zelfs geen robotachtig gedrag en verschijning meer.

30 Degrees In February


Je ziet in het Zweedse drama 30° I Februari (30 Degrees In February) mensen die hun koude wintergeboorteland ontvluchten. In het zonnige Thailand gaan ze op zoek naar geluk. Maar krijgen ze dat ook? In 2017 is deze serie van Netflix gegaan.

Halvbroren (The Half Brother)


Je volgt in de goede Noorse dramaserie The Half Brother (Halvbroren) het leven van een familie, die door de Tweede Wereldoorlog verdeeld in Europa komen te wonen. De halve broers Barnum en Fred wonen ​​in Oslo, laatst genoemde gaat op zoek naar zijn vader.

Eyewitness


Twee 15 jarige jongens ontmoeten in de Noorse detective Eyewitness (Øyevitne) elkaar in een bos, waar ze getuigen zijn van een ​​bloedbad. Ze worden betrapt, maar ze ontsnappen om te proberen geheim te houden wat ze gezien hebben.

Borgen


Je volgt in de Deense dramaserie Borgen een politiek drama over de opkomst van politiek leider. Die verandert in haar gedrag zodra ze de machtigste positie krijgt.

1864


Wanneer Pruisen en Oostenrijk Denemarken de oorlog verklaren, worden in de fantasy 1864 twee broers opgeroepen om te vechten voor de bloedigste strijd in Deense geschiedenis. Deze serie is er voor liefhebbers van historische Scandinavische series.

Oskyldigt Dömd (Verdict Revised)


Markus Haglund is in de Zweedse misdaadserie Oskyldigt Dömd (Verdict Revised) is een crime-professor die houdt van drank, spraakmakende verhoudingen en ongehoorzaamheid.

Anno 1790


Johan Gustav Dåådh meldt zich anno 1790 aan bij de Stockholmse politie. In deze Zweedse misdaadserie doet hij dat in een poging om het systeem van binnenuit te veranderen, of tenminste te verbeteren. De oude hiërarchie kijkt echter soms anders naar deze moderne denker.

Scandinavische komedie series

Dag


De Noorse serie Dag gaat over een huwelijksadviseur die vindt dat mensen in eenzaamheid moeten leven. Hij haat tijd doorbrengen met anderen, behalve met zijn maat Benedictus. De situatie verandert tijdens een blind-date met een oude jeugdvriendin van zijn zus, Eva.

Dit waren de beste Scandinavische series. Laat een bericht achter als je favoriet uit Scandinavië ontbreekt of ga terug naar het menu.

7 + 2 =